Als je in de bouw werkt dan zul je beamen dat goede werkkleding net zo belangrijk is als goed gereedschap. Feitelijk zou je werkkleding als goed gereedschap kunnen zien. De werkschoenen zijn hier weer een belangrijk onderdeel van. Arbo technisch kunnen werkschoenen er voor zorgen dat je minder snel klachten krijgt. Daarnaast zorgen ze voor een stuk veiligheid door je voeten te beschermen tegen mogelijke van buiten komende onheilen. De keuzen met betrekking tot functionaliteit is behoorlijk groot bij de werkschoenen. Voor ieder is er wat wils en ze dienen ook verschillende doeleinden. Kortom er is best wat te overwegen bij de aankoop en daarom dus goed om eens wat zaken uiteen te zetten in dit blog.
Wat zijn de keuze aspecten bij werkschoenen
Bij de werkschoenen is zoals eerder gezegd de veiligheid een belangrijk aspect. In sommige gevallen kan een werkgever ook eisen stellen aan de veiligheid van een schoen. Hierdoor zijn er verschillende normeringen in het leven geroepen om aan te geven aan welke veiligheidsaspecten een schoen voldoet. De meest gangbare normering is de S3 normering. Deze normering houdt in dat de schoen een beveiligde en verstevigde neus heeft. Dit beschermt je tenen als er zwaardere zaken op terecht komen of vallen. Daarnaast is een schoen met een S3 normering voorzien van een verstevigde zool met meerdere lagen. Dat zorgt ervoor dat de onderkant van je voet goed beschermd is als je in scherpere voorwerpen trapt. Als laatste zijn de S3 schoenen waterdicht. Uiteraard zorgt deze hoogste normering ervoor dat de prijs wat hoger ligt. Als je bijvoorbeeld meer binnenwerk doet is deze normering dus niet altijd noodzakelijk. Die waterdichtheid heeft dan weinig toegevoegde waarde. Je kunt dan ook kiezen voor de S1P normering die zit er net onder. Deze heeft nog steeds de beveiligde neus en de stevige zool, maar is dus niet waterdicht.
Werklaarzen in plaats van werkschoenen
Steeds populairder worden de zogenaamde werkschoenen. Zeker in het buitenwerk zie je dat deze laarzen steeds meer de voorkeur krijgen boven de werkschoenen. Ook in de werklaarzen zijn de eerder genoemde normering op mogelijk. Alleen zeker bij koude en natte omstandigheden zijn de werklaarzen wel wat behaaglijker om te dragen. Vaak zijn de aan de bovenkant nog af te dichten, zodat je voeten echt lekker droog blijven als er een fikse plensbui naar beneden komt. Hopelijk heb je inmiddels een wat beter beeld bij de werkschoenen en heb ik je geholpen bij het maken van je keuze bij de aankoop.